Välkomna till Nyköpings BIS Fotboll
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
NYKÖPINGS BIS FOTBOLL
GRÄNSLÖS PASSION - VI VILL MER

ÅR 1965

Det fanns tre större idrottsföreningar i Nyköping som konkurrerade med varandra på en blygsam distriktsnivå på 1960-talet. Klubbarna var IFK Nyköping, Nyköpings AIK
samt Nyköpings SK. Ett antal beslutsamma personer från de tre föreningarna träffades för att diskutera ett samgående för att skapa en slagkraftigare förening.


Samtidigt fördes det samtal i Nyköpings Stad om att anlägga ett nytt sportfält nere vid Rosvalla och man stöttade planerna på en ny och större förening fullt ut.

 

Ludde Dahlström, legendarisk ledare och tränare i såväl NAIK som i NBIS berättar om hur allt startade:
"IFK drog sig rätt omgående ur planerna på att bilda en slagkraftigare förening men både NAIK och NSK fortsatte diskussionerna om ett samgående. En väsentlig del i sammanhanget var att dessa klubbars juniorer, som dominerade i såväl fotboll som ishockey i Södermanland,
framförde synpunkter till respektive styrelse att de var helt för ett samgående. - ”Vi umgås och spelar tillsammans i skolan och för Sörmland. Varför ska vi då kämpa mot varandra?”
I Nyköpings AIK togs ett snabbt beslut på ett extra medlemsmöte med stor majoritet för ett samgående."

 

Dramatiskt årsmöte

I Nyköpings SK blev medlemsmötet mer dramatiskt. Debatten flödade fram och tillbaka och det verkade som om det kunde sluta hur som helst. En av klubbens stora ledare vid tillfället, som var helt för en sammanslagning, var kassören Egon Karlsson. Han ringde efter sin hustru och bad henne komma till medlemsmötet och lägga sin röst för en sammanslagning. Hon skyndade sig till klubblokalen och kom i tid till den viktiga omröstningen. Nyköpings SK
röstade för ett samgående med endast en rösts majoritet, vid oavgjort hade lottning genomförts. Så nära var det alltså att Nyköpings BIS inte blivit av.

 

Nyköpings Boll- och IdrottsSällskap bildades 1 januari 1966 med fyra sektioner: Fotboll, Ishockey, Friidrott samt Sportstugesektionen med säte i Ryssbergen. Klubbens färger beslutades till Rött och Blått då man ville vara neutrala i förhållande till Nyköpings SK:s färger vit och svart, och Nyköpings AIK med färgerna grön och vit.

 

Till klubbens förste ordförande valdes överläkaren på Nyköpings Lasarett, Åke Ramstedt, som var neutral i sin relation till båda föreningarna.

 

Övriga i styrelsen var bland andra
Egon Carlsson, Georg och Olle Söderström, Olle Berg och Lars Sjöberg från Nyköpings SK. Nyköpings AIK bidrog med Kurt Eriksson, Sören Jonsson, Bengt Frisberg och Ludde Dahlstöm. Samtliga personer var under denna tid verksamma inom Nyköpings förenings- och näringsliv.

BETYDANDE ÅR

1966.
Hemvisten under de första åren kom att bli Nyköpings AIK:s klubblokal på övervåningen på Bagaregatan 33. Fotbollen bedrevs på Folkungavallen och ishockeyn på Rosvalla.

 

1968/69.
Ishockeyn blev den sport som först kom att skörda framgång. NBIS blev seriesegrare i div. 2 Södra som var serien under Elitserien (dagens SHL). Kvalet vanns dock av Färjestad som därmed inledde sin storhetstid.

 

1969.
NBIS stod för en jättesensation då man slog ut SIRIUS i svenska cupens kvartsfinal i fotboll på Studenternas i Uppsala med 3-1. Semifinalen förlorades sedan mot Sandvikens IF med 2-0.

 

1970.
NBIS första serieseger i fotboll. I en avgörande match mot Motala på Folkungavallen segrade man med hela 10-0 och vann div. 3 Nordöstra Götaland. Värt att nämna är att en av de bästa spelare Nyköping fått fram, Roger Landström, stod för otroliga 7 mål i matchen.

 

1971.
Den första säsongen i fotbollens div. 2 blev lyckad. Under stor del av säsongen slogs man i toppen och när SAAB Linköping kom på besök slogs publikrekord på Folkungavallen med fantastiska 4 210 åskådare.

 

1973.
A-planen på Rosvalla lades om, nuvarande läktare byggdes och därmed kunde det även spelas matcher på Rosvalla. Läktaren är fortfarande densamma och kostade 240 000 kronor att bygga.

 

1974.
Representationslaget i fotboll begick premiär på Rosvalla Stadion som sedan dess varit NBIS hemmaarena.

 

1976.
NBIS utökades med flick- och damfotboll. Denna sektion lades ned år 1990 men återuppstod år 2007. Publikrekord sattes på Rosvalla då 3 402 åskådare kom för att se mötet i fotboll mot Västerås SK i en toppmatch i div. 2 vilket kan jämställas med dagens Superettan.

 

1977.
NBIS flyttade in i sin nya klubbstuga som medlemmar under ledning av Lars Yrvehed byggt nere vid Rosvalla.

 

1978.
Slutade 3:a i div. 2. Den historiskt bästa tabellplaceringen genom alla tider för NBIS.

 

1983.
Serieseger i div. 3 samt kvalseger mot Falun med Mats Gren i anfallet vilken senare samma år skrev på för IFK Göteborg. NBIS vann kvalet och tog sig till div. 2.

 

1990.
Ishockeyn bröt sig ur NBIS och bildade NH 90.

 

1994.
Ännu en serievinst i div. 3 som tog NBIS tillbaka till div. 2.

 

2000.
Friidrotten bröt sig ur NBIS och bildade NBIS Friidrott. Friidrotten i Nyköping blev känd över hela landet genom SAAB-ANA spelen som lockade världsstjärnor och storpublik till Rosvalla under 1970- och 1980-talet.

 

2000.
Efter en andraplacering i div. 3 vann vi kvalmatchen mot Vasalund vilket tog NBIS tillbaka till div. 2.

 

2003.
Klubbstugan såldes och man flyttade till lokalen i anknytning till ishallen.


Serieseger i div. 3 vilket tog NBIS tillbaka till div. 2. Föreningens två toppforwards, Dago Funes och Björn Anklew, stod för nästan 50 mål tillsammans. Dessa spelare värvades under hösten till Allsvenskan med klubbadress IFK Norrköping respektive Halmstad BK.

 

2012.
Vann div. 2 och gick äntligen upp i div. 1 vilket när boken skrevs var NBIS serietillhörighet. Men vi vill mer!

 

2017.
I svenska cupens gruppspel lockade mötet mot allsvenska Hammarby IF 2 800 åskådare på Rosvallas nyanlagda konstgräs KGA.

 

Profiler från talangfabriken...
Pontus Almqvist idag i US Lecce i Serie A
  • Roger Landström, (född 1946), av många ansedd som Nyköpings bästa fotbollsspelare genom tiderna. Given i juniorlandslaget. Värvades till AIK där skador satte stopp för karriären. En höjdpunkt kan ha varit de sju målen hemma mot Motala AIF i division 3 1970, en match som i praktiken säkrade seriesegern och uppflyttning till division 2, Sveriges då näst högsta serie (1).
  • Björn Carlsson, (Född 1954), spelade allsvensk fotboll i Djurgårdens IF 1976-1977 och gjorde drygt 20 matcher. Avslutade fotbollskarriären i Eskilstuna.
  • Torbjörn Dahlström, (född 1957). Juniorlandslagsman och tre säsonger i Allsvenskan med Åtvidabergs FF.
  • Stefan "Räkan" Rexin, (född 1957). Mest känd efter att ha skjutit Djurgårdens IF tlll Allsvenskan med en, i alla avseenden, perfekt slagen straff.
  • Kjell Granqvist, (Född 1960), gick till Hammarby IF och spelade 60 allsvenska matcher. Gjorde ett mål. Mot Trelleborg.
  • Jonas Claesson, (Född 1967) spelade 20 allsvenska matcher för Djurgårdens IF säsongerna 1988-1989.
  • Peter Berggren, (född 1968), gick sedermera till Hammarby IF där han kom att göra många säsonger på Söderstadion innan han gick vidare för att avsluta karriären med att föra upp Enköpings SK i Allsvenskan i början på 2000-talet. 
  • Ferdinand Sipöcz, (Född 1971) spelade allsvensk fotboll i Djurgårdens IF säsongen 1995.

  • Mikael Blomberg (Född 1974) spelade i IFK Norrköping 1993-2004, Kalmar FF 2005-2006 och IFK Norrköping 2007-2009.
  • Björn Anklev, (född 1979), spelaren som efter omskolning från back till forward gick vidare till Halmstads BK där hans allroundförmåga kom väl till pass. Har sedermera spelat i Örgryte IS och allsvenska BK Häcken.
  • Fredrik Holster, (född 1988), är en spelare som spelat för GIF Sundsvall i Allsvenskan samt BK Häcken, Väsby United, Assyriska FF och Åtvidabergs FF i Superettan. Dessutom har han deltagit i många ungdomslandskamper för Sverige. Fredrik är från och med säsongen 2018 tillbaka i moderklubben.
  • Pontus Nordenberg, (född 1995), är en lokal talang från Ålberga som via Bissarna preparerats för spel i Åtvidabergs FF i Allsvenskan 2013. Flerfaldig landslagsman i P16/1995. Idag tillbaka på Rosvalla.

  • Adam Lundquist, (född 1994), flerfaldig landslagsman och startman med IF Elfsborg. Uttagen till OS i Rio 2016. Spelat i MLS för Austin FC och Houston Dynamo. Idag i Allsvenskan med BK Häcken.

  • Oscar Karlsson, (född 1992) värvad till Gefle IF 2014. Tillbaka sommaren 2015. IK Brage 2016 och tillbaka igen 2017. Idag sportchef och tränare för U19.

  • Rami Kaib, (född 1997), landslagsaktuell och tidigare i IF Elfsborg. Efter säsonger med SC Heerenveen i Eredivisie i Holland har han spelat med Djurgårdens IF i Allsvenskan. Idag tillbaka i IF Elfsborg.

  • Mahmoud Eid, (född 1993), landslagsman för Palestina och har via Åtvidabergs FF spelat med Kalmar FF. Idag spelar han i Thailand med Bangkok United.

  • Pontus Almqvist, (född 1999), Sedan 2016 lärlingskontrakt med IFK Norrköping. Utlånad till Varberg i Superettan 2018. Efter spel i FC Rostov i ryska förstaligan är han idag med US Lecce i Serie A.

  • Gabriel Sandberg (född 2003) såldes 2021 till Venezia i Serie A. Utlånad till FC KTP (Kotka) i finska högstaligan. Idag Superettan med IK Oddevold.
 
Gränslös Partner
CSR Partner
Guldpartner
Silverpartner
Bronspartner
Partners Två För EN
Nyköpings BIS Teknik & IT partner
Officiell matleverantör